Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Wandelen met de boswachter

Wandelen met de boswachter

Staringkoepel

3 november | 10:00 11:00

Ontdek historisch landschap en het verhaal van de Staringkoepel

Al wandelend langs riviertje de Berkel neemt de (vrijwillige) boswachter je mee op pad naar een ietwat verborgen pareltje: de Staringkoepel. Deze oorspronkelijke theekoepel springt al van ver in het oog. Hoog, wit en fier kijkt de koepel uit over de Berkelvallei. Geen wonder dat Constancia Staring zo’n anderhalve eeuw geleden precies op deze plek van het landschap kwam genieten en hier haar koepel bouwde. Later raakte het volledig in verval en restaureerde Natuurmonumenten, inmiddels eigenaar, de koepel weer in oude glorie.

Ontdek het landschap door de ogen van Constancia Staring

Op deze wandeling, die start aan de Boevinkbrug, wandelen we een mooie route langs de Berkel. Onderweg genieten we van de rivier en de omgeving en ontrafelen we haar verhalen. Welk landschap zag Constancia waar ze haar hart zo aan verknocht? En wat zien we daar tegenwoordig nog van terug? Onderdeel van de wandeling is een trekveertje, een kleine pont waarmee je jezelf naar de overkant trekt. Daar brengen we een bezoek aan de Staringkoepel. Bijzonder erfgoed onlosmakelijk verbonden met het omringende kenmerkende landschap. Met verhalen over Constancia én hoe de natuurorganisatie dit erfgoed beheert en bewaart komen verleden en heden hier tot leven.

Praktische informatie:

  • Honden kunnen op deze wandeling niet mee.
  • Start is bij de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg.
  • Parkeren langs Dochterenseweg op P van waterschap Rijn & IJssel.
  • Parkeerplaats heeft relatief weinig plek; indien mogelijk kom dan op de fiets.
  • Denk aan goed schoeisel. Het schouwpad kan vochtig zijn in de ochtend.
  • Op vertoon van dit entreeticket ontvangt u korting op de toegang van Museum STAAL te Almen.

Met korting naar Museum STAAL

Deze excursie is onderdeel van een arrangement met Natuurmonumenten. Het dorp Almen ligt omringt door vele gebieden van Natuurmonumenten. STAAL vertelt verhalen met een link naar dichter en landbouwkundige Staring, de vader van Constancia. Logisch dus dat Natuurmonumenten en het museum elkaar wisten te vinden. Deze samenwerking uit zich verder met een Bomententoonstelling in het museum met speciale rol voor boswachter Peter die er vertelt over ‘zijn bos’ op landgoed Velhorst. Op vertoon van het ticket van de excursie kunnen deelnemers met korting het museum bezoeken tijdens de openingstijden. De “Bomen over Bomen-tentoonstelling” is nog te zien t/m 24 maart 2024.

€5,00 (leden €3,50)
Dochterenseweg nabij Boevinkbrug
Lochem, Gelderland 7241 TD Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie