Bomen over Bomen - door het museumbos, de bomen zien in Museum STAAL

BÄUME ÜBER BÄUME

2 april 2023 tot en met 24 maart 2024

BOMEN OVER BOMEN
door het museumbos, de bomen zien

Bomen over Bomen in Museum STAAL

De boom staat centraal in deze nieuwe tentoonstelling van Museum STAAL. Op uiteenlopende wijze wordt de boom gepresenteerd. Als een boswandeling langs kunst, verhalen en materialen. Het pad voert langs de prachtige 19de-eeuwse werken van B.C. Koekkoek, een van de beroemdste boslandschapsschilders van zijn tijd. Ook hedendaagse kunstenaars omarmen de boom. De frêle objecten van Stef Kreymborg en sprookjesachtige meubels van K Studio zijn gemaakt van materiaal uit verschillende bomen. Drie kunstenaars met ieder hun eigen verhaal van de boom.

De Almense bomen zijn op de gevoelige plaat vastgelegd door Geert de Groot en een tweetal routes leiden langs deze bomen; wandelschoenen dus mee!

Voor deze tentoonstelling werken we samen met Natuurmonumenten en Walhallab. Walhallab is een creatieve werkplaats voor jong talent. Hier wordt veel met hout gewerkt, jongeren maken er de mooiste objecten mee. We laten niet alleen zien wat er gemaakt is maar ook wat de mogelijkheden zijn van dit materiaal. Natuurmonumenten deelt met ons de zorgen over de natuur. Onze lokale boswachter vertelt over de bomen in ‘zijn’ bos, landgoed Velhorst.

En natuurlijk laten de Staringen weer van zich horen. A.C.W. Staring dichtte over bomen, maar plantte er vooral veel aan in de tuinen van het landgoed waar hij woonde, De Wildenborch. Ook het Dennenproject van zijn zoon W.C.H. Staring in Bergen komt aan bod.

Bomen over Bomen, foto's van Geert de Groot
Stef Kreymborg in Museum STAAL
K Studio in Museum STAAL

Meer Koekkoek

Dit jaar worden op verschillende plekken kunstwerken van de schildersfamilie Koekkoek tentoongesteld. De familie heeft maar liefst zestien kunstschilders voortgebracht. In het Noord-Veluws Museum is een wand met zes topstukken gewijd aan de familie Koekkoek. Bij kunsthandel Simonis en Buunk in Ede worden werken van vele leden van de Koekkoekfamilie tentoongesteld. Vanaf juli exposeert Museum Flehite in Amersfoort stadsgezichten en landschappen van Willem en Jan H.B. Koekkoek.