Museum STAAL - Grondlegger Winand Staring van de Boekhorst

Deutsch

6 november 2022 tot en met 26 maart 2023

GRONDLEGGER
Winand Staring van de Boekhorst, landbouwkundige en geoloog

Winand Staring (1808-1877) wordt beschouwd als de grondlegger van de geologie en de landbouwkunde in Nederland. Zijn belangrijkste werken op dat terrein zijn de eerste geologische kaart van Nederland die hij in opdracht van Thorbecke maakte en ‘het Huisboek voor den Landman’. Ook stond hij aan de wieg van de Rijkslandbouwschool, nu de Wageningen Universiteit.

Museum STAAL Grondlegger

Bij Museum STAAL maak je kennis met deze grondlegger, Winand Carel Hugo Staring, zoon van de dichter. In 1845 liet hij landhuis de Boekhorst bouwen. Hij voelde zich erg thuis op dit landgoed in Klein Dochteren vlakbij Almen. Veel van zijn inzichten uit de wetenschappelijke landbouw paste hij hier toe. Vanuit de Boekhorst onderhield hij intensieve contacten over geologie, landbouw en onderwijs met vooraanstaande personen in binnen- en buitenland.

In de werkkamer van Winand is tekenwerk te zien en kom je meer te weten over de relatie van Winand met de Wageningen Universiteit. Hij streed voor de ‘wetenschappelijke landbouw’, kennis van de geologie en de bodem was en is nog steeds erg belangrijk.
Uitgebreide aandacht is er ook voor de grondlagen die in Nederland voorkomen. Je kunt er niet alleen naar kijken, je kunt ze ook voelen en onderzoeken.

Speciaal voor kinderen staat de Kinderzolder vol met dino’s. Wat gebeurde er eigenlijk met de aarde voordat dinosauriërs er rondliepen?

Museum STAAL Grondlegger
Museum STAAL Grondlegger
Museum STAAL Grondlegger

TIP

Bent u enthousiast geworden over het onderwerp van deze tentoonstelling? Bezoek dan ook de Staringgroeve en het Geologie Museum in Losser.

Stichting Staring Monument
Geologie Museum Losser