Bos van Draad - zomertentoonstelling van Museum STAAL

7 juni tot en met 1 oktober 2023

EEN BOS VAN DRAAD
zomertentoonstelling in de kerk van Almen

Bos van Draad, zomertentoonstelling van Museum STAAL

Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Al je zintuigen worden aangesproken en eigen herinneringen komen vanzelf bovendrijven.

De Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt (1981) startte in 2020 met dit borduurproject vanuit haar zorgen om het klimaat. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots kunstproject. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot laten zijn van het maakproces: ‘Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.’

Een jaar lang heeft Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan dit bos geborduurd. Iedere steek vertegenwoordigt een verhaal: dit is letterlijk te zien in de geschreven boomwortels. Ook in de film en audiotour is een selectie van de verhalen te zien en te horen.

Het bos is geborduurd op een doek van 30 meter breed en opgehangen in een spiraalvorm. De bezoeker dompelt zich onder in een gelaagde ruimte, waarin alle seizoenen en groeistadia van een bos vertegenwoordigd zijn.

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal. Extra bijzonder zijn de zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer die in het kunstwerk verwerkt worden. Wanneer het bos in 2024 zijn eindlocatie heeft bereikt in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen zal het doek vergaan en door de ontkiemende zaden veranderen in een nieuw bos – ditmaal bestaand uit echte bomen.

100.000 bomen - Bos van Draad
100.000 bomen borduren - Bos van Draad
100.000 bomen borduren - Bos van Draad
100.000 bomen - Bos van Draad

Bezoekers “van ver” adviseren wij om een paar dagen van tevoren telefonisch contact op te nemen met Museum STAAL als zij van plan zijn om het “Bos van draad” te bekijken. Het kan namelijk zo zijn dat “Bos van draad” niet te bezoeken is in verband met een begrafenisdienst in de Almense kerk.

Vanaf 24 juni zijn er zaterdagmiddagconcerten in de kerk. “Bos van draad” is dan vanaf 14:30 uur niet te bezoeken. Wat dit betreft is het ook raadzaam om van tevoren contact op te nemen met Museum STAAL.

Het telefoonnummer is: 0575-474317

Toegang op vertoon van entreekaartje van Museum STAAL.

Kerk van Almen
Dorpsstraat 36
7218 AH Almen

Podcast

Beluister de podcast met verzamelde natuurverhalen en laat je rondleiden door het bos van draad.

In deze documentaire wordt je meegenomen door het project 100.000 bomen en een bos van draad. Van het eerste idee tot de laatste steek zie je het kunstwerk groeien, de nodige aanpassingen ontstaan en het eindresultaat in haar volle glorie.