Museum STAAL vanuit de theetuin in Almen

Almen: groen, gemoedelijk & gastvrij

Almen telt zo’n 1.200 inwoners en ligt te midden van agrarisch gebied, landgoederen en natuurgebieden zoals De Ehze, De Velhorst, Het Grote Veld en ‘t Waliën, waarin door Natuurmonumenten een aantal mooie wandelingen is uitgezet. De omgeving kenmerkt zich door het typisch Achterhoekse coulisselandschap.

Almen wordt voor het eerst genoemd op een lijst van bezittingen van graaf Hendrik van Dale uit 1188. De kerk, waarvan het oudste deel (de kerktoren) uit de veertiende eeuw dateert, heeft een crypte met daarin een aantal gemummificeerde lichamen.

Aan de oostkant van Almen, langs de Dorpsstraat, ligt landgoed Het Elger, een uniek stukje natuur midden in Almen, waar ook een wandelpad is uitgezet. Bij het Elger staat een monument ter herinnering aan de tijdelijke rustplaats van veertig in april 1945 in de omgeving van het dorp gesneuvelde Canadese militairen. Nog iets verder naar het oosten, op landgoed De Velhorst, staat de Staringkoepel, die in de negentiende eeuw in opdracht van de dochter van dichter Staring is gebouwd. De koepel is op authentieke wijze ingericht, met informatie over de geschiedenis en de omgeving. Vanaf de Dochterenseweg leidt een korte wandeling naar een voetveer, dat je over de Berkel naar de koepel brengt.

In 2014 is het Waterschap Rijn-IJssel de Berkel vanaf Almen naar Zutphen gaan hermeanderen, zodat deze weer net als vroeger door het landschap slingert. Daardoor is het water schoner, het Berkeldal natuurlijker en is er meer ruimte voor de rivier bij hoog water. Ook is er meer gelegenheid voor recreatie. Een leuke manier om de meandering te bekijken, is vanaf de Berkelzomp, die in de zomermaanden dagelijks vaart vanaf zwembad De Berkel. Of met een kano, waterfiets of SUP-plank, die eveneens bij het zwembad kunnen worden gehuurd.

Op het dorpsplein kun je jeu-de-boules spelen of schaken.
De spelmaterialen zijn verkrijgbaar bij museum STAAL of bij de Hoofdige Boer.
We vragen €10,00 borg, dat u bij het retourneren weer terug krijgt.

Wilt u meer over Almen weten, kijk dan eens op www.almen-info.nl.