Museum STAAL vanuit de theetuin in Almen

Neem ‘n kijkje

Natuurlijk kun je een bezoek aan Museum STAAL brengen, dat raden wij zeker aan. Maar ook online is er veel te ontdekken. Veel kijk- en luisterplezier!

Romantiek in Almen!


Rick Kloekke heeft een jaar lang alle aspecten van de seizoenen vastgelegd rond de Staringkoepel. De hele film bekijk je terwijl je heerlijk aan het schommelen bent in het museum!


Voor het tijdschrift Speels, een magazine voor dierenvrienden, interviewde Leen den Otter de directeur van Museum STAAL, Pien Pon.
Klik op de pagina voor een vergroting.


Deze film is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Bomen over Bomen. Voor deze tentoonstelling werkten we onder andere samen met Natuurmonumenten. Onze lokale boswachter Peter Muileman vertelt over zorgen voor en over de natuur en de bomen in ‘zijn’ bos, landgoed Velhorst. 


De rauwe natuur en unieke ervaringen. De Achterhoek heeft het allemaal. De Achterhoek wordt gekenmerkt door landelijke gebieden met typerende boerderijen en majestueuze kastelen. Er zijn geen grote steden, wel dorpen, verspreid over een gevarieerd landschap met hagen, bossen en graslanden met beekjes.


De meest romantische plek, dat is wel de Staringkoepel. Pien Pon, initiatiefneemster van Museum STAAL, is verknocht aan dit stukje Nederland.

Joeri Bleumer maakte dit videoportret van Pien.


Ontdek de gemeente Lochem met zijn 11 dorpen en het stadje Lochem.

Karakteristiek voor de streek zijn de uitgestrekte weilanden met houtwallen – het zogenaamde coulisselandschap. Natuurliefhebbers zijn het er unaniem over eens: de Achterhoek is een van de mooiste regio’s van Nederland! Stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan en neem al het moois in je op. Deze video geeft je alvast een eerste indruk, ook van Museum STAAL. 


Mysterieus België op vakantie in Zutphen

Luister hier naar de podcast Mysterieus België op vakantie met Zutphense verhalen.

Patrick Bernauw krijgt een mysterieuze email uit Nederland, met enkele tips rond verhalen verbonden aan het stadje Zutphen. Zo zouden de pootafdrukken van de duivel zichtbaar zijn in de middeleeuwse vloer van de bibliotheek de Librije. Waar houdt de geschiedenis op en begint de legende?

De monnik Jaromir, die in de Librije aan het werk was toen hij verrast werd door de duivel, is een creatie van de Achterhoekse dichter en schrijver A.C.W. Staring. In Almen, een aantal kilometers buiten Zutphen, is een museum gewijd aan deze schrijver; Museum STAAL. Pien Pon, conservator en directeur van Museum STAAL, vertelt als extraatje bij deze tour over haar museum.

Bij deze verhalen werd ook IZI-travel wandelroute gemaakt, zodat u ze ter plaatse kunt beleven, met de smartphone in de aanslag.


STAAL magazine 3

Klik op de cover en blader door het tweede STAAL Magazine.
De derde editie is onder andere verkrijgbaar in de winkel van Museum STAAL.


De gemeenten Lochem en Zutphen willen erfgoed dichter bij de inwoners brengen. Onze regio herbergt namelijk veel erfgoedschatten en die willen we graag laten zien. Maar niet alle inwoners, zoals (kwetsbare) ouderen, zijn in de gelegenheid de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken. Daarvoor is nu een praktische, makkelijke inzetbare én aantrekkelijke oplossing gevonden: de Mobiele Erfgoed Tentoonstelling (MET).
Museum STAAL is één van de ontwikkelingspartners van de MET.


Jeanne Bieruma Oosting was in de zomer en herfst van 2022 terug in Almen. In deze video zie je hoe ze arriveert…


Voor de tentoonstelling ‘Jeannes Zomer’ maakte Philine van der Vegte twee goudvis litho’s, geïnspireerd op de goudvissen van Jeanne Bieruma Oosting. Deze video laat zien hoe de litho gemaakt wordt in de Basement Press in Diepenheim, het domein van lithograaf Aad Hekker.


Opnames uit 1982 van Jeanne Bieruma Oosting op ‘t Elger, haar landhuis in Almen. Diverse korte fragmenten waar we haar aan het werk zien. Ook toont zij haar werk en zien we haar in haar bibliotheek en tuin.


Jolande Withuis vertelde op 20 november 2021 over de biografie die zij schreef over Jeanne Bieruma Oosting, tijdens een lezing in Museum STAAL.


Ben je ooit door een hond rondgeleid door een museum? In deze video laat een hond je de tentoonstelling ‘Kom voor en blijf!’ zien. Niet zo gek dat de hond er lol in heeft want het gaat over honden.“De expositie “Berkel in beeld” was net afgelopen toen ik de vraag kreeg of ik een muurschildering wilde maken in museum STAAL. Daar heb ik natuurlijk volmondig ja op gezegd, ik vond het een hele eer en een mooie uitdaging. Het was hard werken op deze schaal (ruim 3 x 3 m). Bent u eens in de buurt van Almen? Wees dan van harte welkom voor een bezoekje aan museum STAAL!”, aldus Sonja Brussen.


Een week nadat de laatste sneeuw gesmolten is, hult landgoed De Wildenborch in Vorden zich opnieuw in maagdelijk wit. Met sneeuwklokjes zover als je kunt kijken. Het tv-programma BinnensteBuiten van KRO NCRV maakte hier een mooie reportage van. Het hondeneiland uit de tentoonstelling Kom voor en blijf! ziet u van 02:49 tot 03:09​.


Prachtige beelden van ‘boven, op en in’ de Berkel. De film Berkelbeeld is onderdeel van de tentoonstelling Berkel in beeld.


Museum STAAL in Almen laat je op unieke wijze de Achterhoek ervaren.
Museum TV kwam langs om dit voor u vast te leggen. Op ons Youtube kanaal staan nog meer fragmenten.


Een ontmoeting tussen Matthijs van Nieuwkerk en A.C.W. Staring, heer van de Wildenborch, landbouwkundige en dichter. Samen kijken ze bij museum STAAL in aanbouw.


Museum STAAL op YouTube

Abonneer je op ons Youtube kanaal