Museum STAAL vanuit de theetuin in Almen

Neem ‘n kijkje

Natuurlijk willen we het liefst dat u een bezoek aan museum STAAL brengt. Maar ook online is er veel te ontdekken. Veel kijkplezier!

STAAL magazine 3

Klik op de cover en blader door het tweede STAAL Magazine.
De derde editie is onder andere verkrijgbaar in de winkel van Museum STAAL.


Luister naar de podcast met Drogenap door Zutphen

Met Drogenap door Zutphen, izi.TRAVEL

Luister hier naar de audiotour Met Drogenap door Zutphen

De monnik Jaromir, die in de Librije aan het werk was toen hij verrast werd door de duivel, is een creatie van de Achterhoekse dichter en schrijver A.C.W. Staring. In Almen, een aantal kilometers buiten Zutphen, is een museum gewijd aan deze schrijver; Het Museum STAAL. De conservator en directeur, Pien Pon, vertelt als extraatje bij deze tour over haar museum. 

Deze audiotour is één van de tours gemaakt door izi.TRAVEL met als doel om steden, musea en hun verhalen te verbinden met reizigers die de wereld op een nieuwe, innovatieve manier willen verkennen: via een wereldwijd, open en gratis platform.


De gemeenten Lochem en Zutphen willen erfgoed dichter bij de inwoners brengen. Onze regio herbergt namelijk veel erfgoedschatten en die willen we graag laten zien. Maar niet alle inwoners, zoals (kwetsbare) ouderen, zijn in de gelegenheid de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken. Daarvoor is nu een praktische, makkelijke inzetbare én aantrekkelijke oplossing gevonden: de Mobiele Erfgoed Tentoonstelling (MET).
Museum STAAL is één van de ontwikkelingspartners van de MET.


Jeanne Bieruma Oosting was in de zomer en herfst van 2022 terug in Almen. In deze video zie je hoe ze arriveert…


Voor de tentoonstelling ‘Jeannes Zomer’ maakte Philine van der Vegte twee goudvis litho’s, geïnspireerd op de goudvissen van Jeanne Bieruma Oosting. Deze video laat zien hoe de litho gemaakt wordt in de Basement Press in Diepenheim, het domein van lithograaf Aad Hekker.


Opnames uit 1982 van Jeanne Bieruma Oosting op ‘t Elger, haar landhuis in Almen. Diverse korte fragmenten waar we haar aan het werk zien. Ook toont zij haar werk en zien we haar in haar bibliotheek en tuin.


Jolande Withuis vertelde op 20 november 2021 over de biografie die zij schreef over Jeanne Bieruma Oosting, tijdens een lezing in Museum STAAL.


Ben je ooit door een hond rondgeleid door een museum? In deze video laat een hond je de tentoonstelling ‘Kom voor en blijf!’ zien. Niet zo gek dat de hond er lol in heeft want het gaat over honden.“De expositie “Berkel in beeld” was net afgelopen toen ik de vraag kreeg of ik een muurschildering wilde maken in museum STAAL. Daar heb ik natuurlijk volmondig ja op gezegd, ik vond het een hele eer en een mooie uitdaging. Het was hard werken op deze schaal (ruim 3 x 3 m). Bent u eens in de buurt van Almen? Wees dan van harte welkom voor een bezoekje aan museum STAAL!”, aldus Sonja Brussen.


Een week nadat de laatste sneeuw gesmolten is, hult landgoed De Wildenborch in Vorden zich opnieuw in maagdelijk wit. Met sneeuwklokjes zover als je kunt kijken. Het tv-programma BinnensteBuiten van KRO NCRV maakte hier een mooie reportage van. Het hondeneiland uit de tentoonstelling Kom voor en blijf! ziet u van 02:49 tot 03:09​.


Prachtige beelden van ‘boven, op en in’ de Berkel. De film Berkelbeeld is onderdeel van de tentoonstelling Berkel in beeld.


Museum STAAL in Almen laat je op unieke wijze de Achterhoek ervaren.
Museum TV kwam langs om dit voor u vast te leggen. Op ons Youtube kanaal staan nog meer fragmenten.


Een ontmoeting tussen Matthijs van Nieuwkerk en A.C.W. Staring, heer van de Wildenborch, landbouwkundige en dichter. Samen kijken ze bij museum STAAL in aanbouw.


Rick Kloekke heeft een jaar lang alle aspecten van de seizoenen vastgelegd rond de Staringkoepel. De hele film bekijk je terwijl je heerlijk aan het schommelen bent in het museum!


Museum STAAL op YouTube

Op ons Youtube kanaal staan nog meer video’s.